Jasni ciljevi i odlična implementacija rešenja su osnova za usprešnu realizaciju projekata.

 
 
 
 
 
 

Zaštita vodenog izvora Mrzlek

Zaštita vodenog izvora Mrzlek

16.07.2009

U godini 2009 smo učestvovali u realizaciji važnog projekta "Zaštita vodenog izvora Mrzlek i snabdevanje stanovništva sa pitkom vodom Trnovsko - Banjške planote, Goriških Brd i Vipavske doline"...

Projekt je povezivao Mestno opština Nova Gorica, Občino Brda i Občino Ajdovščina i bio je sufinansiran sa nepovratnim sredstvima Kohezionog fonda Evropske unije. Ukupna vrednost pomoenjen grupe projekata je bila ocenjena na 37,3 miliona evra. Iz Kohezionog fonda je visina finansiranja iznosila 13,6 miliona evra, preostali iznos u visini od 23,7 milijona evra je pokriven iz državnog i opoštinskog budžeta. Do sredine 2012, kada je projekat završen, izgrađeno je postrojenje za prečišćavanje pitke vode Hubelj, modernizovana vodovodna mreža i aparati za prečišćavanje pitke vode Mrzlek, rekonstruisana ili novoizgrađena oko 75 kilometara cevovoda i 11,5 kilometara kanalizacionog sistema.

U okviru projekta nam je bila poverena tehnološka modernizacija pumpne stanice i vodova Mrzlek. U tom okviru smo zamenili postojeće potopljene pumpe sa nazivnom moći 136 kW. Novi cevovodi su spajani sa spojnicama Victaulic bez zavarivanja. Spojnicee Victaulic ne omogućavaju samo bržu montažu nego i jednostavnije održavanje pumpi. Na ovom projektu prvi put je upotrebljen sistem "Depend-O-Lok" Victaulica na evropskom tlu.

Tehnološka modernizacija vodovoda zahtevala je i modernizaciju elektronske regulacije i nadogradnju nadzora peščanih filtera pijaće vode preko kontrolera i nadzornog sistema. U sklopu projekta smo napravili nove distributivne el. ormare i zajedno sa partnerima intalirali modernu SCADA aplikaciju za novi i stari vodov MRZLEK.

Na peščenim filtrima novog vodovoda smo zamenili pneumatske pogonske ventile sa elektromotornim AUMA pogonima. Novi pogoni su manj osetljivi na vlagu i pozdaniji pri radu. Na vodovodu smo izveli montažu sistema za oksidaciju vode sa ozonom za dezinfekciju pijaće vode. Novi ozonatori su kontejnerskog dizajna. Ozoniranu vodu smo sa PVC instalacijom preusmerili u dva dezinfekcijska bazena. Nabavljen i ugradjeno je bilo šest magnetno induktivnih merača (DN 250 do DN 350) protoka vode proizvođača ABB za nadzor protoka i potrošnje vod.

 
 
 

Bonitetna ocena

 
 
 

Kontakt

CMC GROUP d.o.o.,
Ibarski put 11, 11460 Barajevo,
Beograd, Srbija

T: + 381 (11) 787 52 00
F: + 381 (11) 787 54 30
E: office@cmc-group.rs

 
 
 

Aktuelno

 
 
 
 
SLAŽEM SE

Naš veb sajt koristi kolačiće za bolje korisničko iskustvo

Daljim pretraživanjem našeg veb sajta prihvatate korišćenje kolačića koji nam pomažu da Vam obezbedimo dobro korisničko iskustvo na našem veb sajtu. Mi koristimo Google Analytics u svrhu naše analize i instaliranje kolačića u tu svrhu (izbrišite GA kolačiće). Više o kolačićima.